1 november 2005

Jongeren uit Damwoude bij de CDA fractie: oproep om een eigen plek

 

Zij schreven in september de gemeenteraad aan, omdat hun voortdurende klachten over jongeren die van een bushokje ter hoogte van huisnummer 174 een hangplek hebben gemaakt, geen gehoor vonden bij de politie en de gemeente.

De CDA fractie van Dantumadeel bracht het probleem in de raad ter sprake, sprak met de mensen die ernaast wonen, maar wilde ook het verhaal van de jongeren zelf horen. Om met hen in contact te komen plakte raadslid Attje Hiemstra een oproep aan de jongeren in het bushokje aan de Voorweg. Afgelopen donderdagavond 27 oktober kwamen drie jongeren uit Damwoude langs tijdens de CDA fractievergadering op het gemeentehuis.

 

Verschillende groepen

De CDA raadsleden waren zeer verheugd over het feit dat de jongeren ook behoefte hebben om erover te praten.

De jongeren behoren tot een groep, ongeveer tien tot vijftien man, die niet worden toegelaten in de jongerencontainer op de parkeerplaats bij de sporthal. Hier zitten namelijk de boeren, terwijl deze jongerengroep zich kwalificeert als punkers, een hele andere cultuur.

De jongeren vertelden desgevraagd dat ze geregeld gebruik maken van het bushokje als ontmoetingsplaats, maar ook op andere plekken, zoals in Dokkum samenkomen. De vernielingen waren niet door hen veroorzaakt, de plek is een doorgaande route van (fietsende) jongeren naar diverse uitgaansgelegenheden. Verder konden ze zich wel voorstellen dat buurtbewoners een dergelijk grote groep bedreigend vinden en vast ook wel eens geluidsoverlast ervaren. Roelof Bos vroeg hen of ze wel eens even contact hebben gezocht met de ‘buren’, om wederzijds begrip te kweken; “Jim wolle graach in plakje, mar dizze minsken wolle gjin oerlęst”. De jongeren zegden toe om eens met hen te praten. Fractievoorzitter Wander Slomp noemde in dit verband het gemis van een dorpshuis; de nieuwe Mounetille moet onderdak bieden aan groepen jongeren.   

 

De beste oplossing op dit moment zou volgens de jongeren zijn om een eigen plek te hebben in de buurt van Damwoude, liefst net buiten de bebouwde kom, “sadat net ien lęst fan ús hat”.De fractie opperde om familie vrienden en kennissen te benaderen, om een schuurtje of loods beschikbaar te stellen waar de jongeren bijeen kunnen komen. Ytie Slagman vertelde daarbij dat een groep jongeren in Driesum al jaren naar volle tevredenheid van de buurt een onderkomen heeft op privé terrein van een loonbedrijf.

Het positieve gesprek werd beëindigd met de afspraak om met elkaar naar een oplossing (eigen plek) te zoeken en de jongeren ook in contact te brengen met de jongerenwerker van Dantumadeel.

 

Hierbij onze oproep: Wie heeft er in de buurt van Damwoude een plekje, liefst net buiten de bebouwde kom in een loods of schuur, waar een groep jongeren bijeen kan komen. Uiteraard worden met de jongeren duidelijke afspraken gemaakt!!!

e-mail: cda.dantumadeel@hetnet.nl

telefoon: 0519 - 297110

 

Attje Hiemstra-Meekma

CDA raadslid